Abe wil Japanse economie een "boost" geven

De nieuwe Japanse premier Shinzo Abe heeft een economisch relanceplan van 87 miljard euro aangekondigd om het land uit de recessie te helpen. Abe staat in juli ook voor een eerste electorale test in het Hogerhuis.
AP2013

Abe wil vooral inzetten op infrastructuur en gaat bedrijven aanzetten om opnieuw meer te investeren. Dat zou op korte termijn de economie met 2% kunnen aanzwengelen en er worden 600.000 extra banen verwacht.

Geen overdreven luxe, want Japan zit in een zware recessie met een verouderende bevolking, dalende export en stijgende werkloosheid. De vorige centrumlinkse regering kreeg die situatie niet rechtgezet en werd eind vorig jaar weggestemd, waarna de conservatieve liberaaldemocraten van Shinzo Abe opnieuw aan de macht kwamen.

De economie was tijdens die verkiezingen het belangrijkste thema en premier Abe weet dus wat van hem verwacht wordt. Een dergelijk grootschalig relanceplan kan tenminste tijdelijk effect opleveren en dat is nodig, want in juli zijn er verkiezingen voor het Hogerhuis en dat is dan de eerste electorale test voor de regering van Abe.