De Preter: "Ik geloof niet in zendertrouw"

Sandra De Preter, de gedelegeerd bestuurder van de VRT, heeft in haar nieuwjaarstoespraak de VRT-medewerkers opgeroepen om te blijven werken aan de relatie met luisteraars, surfers en kijkers. "Ik geloof niet in zendertrouw", zei ze. Luc Van den Brande, de voorzitter van de raad van bestuur van de VRT, hield een pleidooi voor een sterke openbare omroep.

De openbare omroep heeft een succesvol jaar achter de rug. De VRT bereikte in 2012 meer mensen dan het jaar daarvoor en het marktaandeel bleef stabiel.

De drie televisiekanalen van de VRT bereikten in 2012 samen dagelijks gemiddeld 2.709.837 kijkers, dat is ongeveer 17.000 meer dan in 2011. Het gezamenlijke jaarmarktaandeel van de VRT-televisiezenders klokte af op 42,8 procent. Dat is 0,1 procent minder dan in 2011. "Een opmerkelijk resultaat, gezien de grote veranderingen in het Vlaamse televisielandschap", zei De Preter.

De verklaring voor dit succes zoekt De Preter niet in zendertrouw. "Ik geloof niet in zendertrouw. Zendertrouw geeft het idee dat mensen zomaar trouw blijven aan een zender, terwijl dat niet het geval is. Als ze niet tevreden zijn, dan denk ik echt wel dat ze weggaan. Maar ik geloof wel in een relatie met een zender. En daar moet je aan werken", legt De Preter uit. Daarom riep ze de VRT-medewerkers op om de lat nog hoger te leggen en de kijker, luisteraar en surfer nog beter te bedienen.

Naast televisie deden ook radio en online het goed. VRT-radio bereikte in 2012 nog steeds ongeveer 3,2 miljoen luisteraars per dag. De vijf radionetten halen een gezamenlijk marktaandeel van rond de 60 procent. Op basis van voorlopige cijfers bereikt het online-aanbod van de VRT dagelijks gemiddeld meer dan 440.000 unieke bezoekers. Een stijging met 10 procent tegenover 2011.

"Leerling niet straffen voor sterke prestaties"

Luc Van den Brande, de voorzitter van de raad van bestuur van de VRT, hield een pleidooi voor een sterke openbare omroep. "De openbare omroep is essentieel voor de samenleving en de democratie", zei hij. Hij verzet zich dan ook met klem tegen een afbouwscenario voor de openbare omroep.

"De VRT laat zien dat zij haar maatschappelijke doelstellingen nakomt en haar financiële verantwoordelijkheid opneemt. Het zou vreemd zijn om een goede leerling voor zijn sterke prestaties te straffen." Een sterke openbare omroep is volgens hem ook levensnoodzakelijk om een sterk, rijk en gevarieerd medialandschap te waarborgen. Hij sluit daarbij samenwerking met andere omroepen en de geschreven pers op bepaalde domeinen niet uit.

Van den Brande deed ook een oproep naar de Vlaamse regering om een oplossing te vinden voor de digitalisering van het VRT-archief. "Dit audiovisuele erfgoed is het collectief geheugen dat we moeten bewaken. In de mate dat de jaren vorderen verdwijnt meer en meer van dit gouden materiaal. Daarom dat ik een oproep gedaan heb om daar voldoende middelen voor beschikbaar te stellen." In de lopende beheersovereenkomst staat dat dit probleem ten laatste tegen eind 2013 moet worden opgelost.