Dertig vrouwen welkom in Hoge Raad in Saudi-Arabië

De Saudische koning Abdullah heeft een besluit uitgevaardigd waarmee vrouwen worden toegelaten tot de Hoge Raad. Het lijkt op een doorbraak in het land waar vrouwen zo goed als geen rechten hebben, maar toch zijn er veel voorwaarden aan verbonden.
AP2012

Saudi-Arabië is een absolute monarchie, koning Abdullah heeft bijzonder veel macht. De Hoge Raad, de shura, heeft het recht om wetten onder de loep te nemen en erover te discussiëren. Het lijkt dus op een parlement, maar het heeft weinig macht: wetsvoorstellen indienen of goedkeuren is enkel voorbehouden aan de koning.

In de tekst van het Saudische besluit staat dat vrouwen nu met onmiddellijke ingang toegelaten worden in de Hoge Raad. De koning heeft meteen 30 vrouwen benoemd, dat is 1 op de 5 zitjes die voortaan niet meer door mannen worden bezet. Wel zijn er strenge regels verbonden aan de aanwezigheid van de vrouwen.

Ze zijn verplicht om hun hoofd en hun gezicht te verbergen met een hijab. En aan het parlement wordt een aparte in- en uitgang gebouwd voor de vrouwelijke leden. Ook komen er aparte zitjes, zodat ze in geen geval in contact komen met mannen. De vrouwen krijgen aparte bureaus en medewerksters, dit ook om contact met de mannen te vermijden. Voor het overige zijn ze wel volwaardige leden, zo staat het nog in het besluit.

AP2012

Doorbraak?

Vrouwen in Saudi-Arabië zijn ook in het dagelijkse leven gebonden aan bijzonder strikte voorschriften. Toch zijn er enkele heel voorzichtige stappen naar iets meer vrijheden voor vrouwen in het land.

In 2014 mogen de vrouwen stemmen voor de lokale verkiezingen, zo is vorig jaar beslist. En nu mogen de vrouwen dus ook deelnemen aan het politieke leven. Maar hoewel die stapjes symbolisch belangrijk zijn, verandert de situatie niet veel. Vrouwen mogen bijvoorbeeld nog steeds niet met de auto rijden in het land.