Frankrijk wil dat VN versneld ingrijpt in Mali

Parijs heeft de Veiligheidsraad gevraagd dat de 3.000 voorziene VN-blauwhelmen sneller naar Mali worden gestuurd. Malinese troepen hebben intussen, met Franse steun, de opmars van de moslimrebellen kunnen stoppen.
AP2012

In het West-Afrikaanse land Mali heeft het regeringsleger de centrale stad Konna heroverd op de extremistische moslimrebellen en heeft daarmee dus hun opmars kunnen stoppen. Het leger krijgt steun op het terrein van Franse troepen en de Franse luchtmacht. Volgens Parijs past de Franse missie perfect binnen het VN-mandaat dat in december werd goedgekeurd.

Eerder had een correspondent van de krant Le Monde gemeld dat er "blanke troepen" rondreden in Mali. Ook de Malinese regering had gemeld dat Franse troepen samen met militairen uit Nigeria en Senegal aangekomen waren in het land. Senegal ontkent intussen dat zijn troepen actief deelnemen aan de actie.

Buitenlandse Zaken in Brussel heeft landgenoten afgeraden om naar Mali af te reizen. Mensen die in het land verblijven en wiens aanwezigheid niet strikt noodzakelijk is, krijgen de raad om Mali tijdelijk te verlaten. In het land is intussen de noodtoestand afgekondigd.

Franse interventie

Eerder had de Franse president François Hollande in een toespraak bevestigd dat zijn leger in actie is gekomen in Mali. De Fransen steunen volgens Hollande het leger van Mali in de strijd tegen de extremistische moslimrebellen. De operatie zal duren "zo lang dat nodig is", aldus Hollande.

Volgens Hollande is de interventie goedgekeurd door de Malinese overgangspresident Dioncounda Traoré. Eerder had de VN-Veiligheidsraad in New York opgeroepen tot een interventie om de chaos in Mali te stoppen.

Hollande merkt op dat de Franse operatie past in het mandaat van de VN en heeft intussen een brief naar de Veiligheidsraad gestuurd, om de geplande 3.000 blauwhelmen sneller naar het gebied te sturen.

Onder meer Groot-Brittannië en de Verenigde Staten - beiden vaste leden van de Veiligheidsraad - hebben al hun steun uitgesproken aan de missie van Frankrijk.

REUTERS

Verovering van Konna gaf doorslag

Eerder hadden de rebellen van de radicale moslimmilitie Ansar Dine (helpers van de godsdienst) de centrale stad Konna veroverd. Daarmee lag de weg naar de hoofdstad Bamako open en dat heeft blijkbaar de doorslag gegeven voor de Franse interventie.

De militie Ansar Dine controleert het noorden van Mali en heeft daar een "talibanachtige" shariastaat volgens een erg strikte interpretatie van de islam gevestigd. De voorbije weken trokken de Ansar Dine ook naar het centrum van Mali en dreigden ze op te rukken naar de hoofdstad Bamako. 

Dat heeft blijkbaar de doorslag gegeven in Parijs, maar ook in Afrikaanse buurlanden om in actie te komen en zo verdere chaos in Mali en de Sahelregio te voorkomen.

Eerst Toearegs, dan moslimextremisten

De voormalige Franse kolonie Mali is erg groot en is -net als vele andere landen in de Sahel- etnisch verdeeld tussen zwarte inwoners in het zuiden en lichtere Berbers (zoals Toearegs) in het noorden. Sinds de onafhankelijkheid voelen de Toearegs zich achtergesteld.

Begin vorig jaar liepen Toeareg-rebellen van het MNLA-front in snel tempo het noorden van Mali onder de voet, waarna ze daar hun staat Azawad uitriepen. Dat leidde tot politieke instabiliteit en een staatsgreep in het zuiden van Mali.

De triomf van de Toearegs in Noord-Mali was echter van korte duur, want in een mum van tijd werden zij verslagen door de nieuwe macht: de radicale mosilmgroep Ansar Dine, die banden heeft met Al Qaeda in de Maghreb. Dat laatste verontrustte de buurlanden en uiteindelijk ook de Westerse machten. Dat verklaart meteen ook het ingrijpen van vandaag.