Paleis zal meewerken aan strengere dotatiewet

"Het Paleis beseft dat de regels evolueren en dat de dotaties transparanter moeten worden. Daarom zal het Paleis meewerken aan de hervorming van de dotaties." Dat heeft onze redactie vernomen van het koningshuis. De regering wil tegen de zomer de dotaties strenger maken.
AP2013
De dotatie van Fabiola mag niet hoger zijn dan die van Filip.

De regering heeft beslist dat de hervorming van de koninklijke dotaties, zoals staat in het institutionele akkoord, versneld moet worden uitgevoerd. Normaal was dat maar gepland om in werking te treden bij het aantreden van de volgende koning. Nu zou het de bedoeling zijn om nog voor de vakantie de strengere regeling rond te krijgen. "Er is een brede meerderheid voor", zegt premier Di Rupo (PS).

De Senaat had daarvoor in 2009 al aanbevelingen gedaan. Het gaat onder meer over strakkere controle op de dotaties door het Rekenhof. Daarnaast mag de dotatie van de overlevende echtgenoot/echtgenote van de koning(in) niet hoger zijn dan die van de troonopvolger. In praktijk mag de dotatie van koningin Fabiola, de weduwe van koning Boudewijn, niet hoger zijn dan die van kroonprins Filip.

Momenteel krijgt koningin Fabiola ongeveer 1,4 miljoen euro dotatie per jaar, terwijl prins Filip jaarlijks zo'n 900.000 euro krijgt. Fabiola zou dus een derde van haar dotatie verliezen.

De reactie van het Paleis ligt in de lijn van de plannen van de regering. "Het Paleis beseft dat de regels evolueren en dat de dotaties transparanter moeten worden. Daarom zal het Paleis meewerken aan de hervorming van de dotaties."

Koningin Fabiola heeft onbedoeld de dotatiehervorming op de politieke agenda geplaatst toen uitlekte dat ze haar erfenis in een stichting heeft ondergebracht. Op die manier hoeven haar erfgenamen geen torenhoge belastingen of successierechten te betalen. Op zich een legale constructie, maar toch problematisch omdat het om een vermenging van privémiddelen en via belastingen gefinancierde dotaties gaat.