Ruim 11 miljard sigaretten verkocht in 2012

In 2012 zijn er meer dan 11 miljard sigaretten verkocht in België. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Financiën. Het zijn er een miljard meer dan in 2011. Financiën zegt er wel bij dat de cijfers moeilijk te vergelijken zijn door de wijzigingen in het systeem van accijnzen en btw.

In 2012 zijn zo'n 11,2 miljard sigaretten verkocht. In 2011 waren dat er 10 miljard en in 2010 12,5 miljard. Volgens Financiën geven deze cijfers niet een heel precies beeld van het rookgedrag, omdat het systeem van accijnzen en btw in de loop van 2010 gewijzigd is.

Voor de Stichting tegen Kanker bewijzen deze cijfers dat het beleid van Volksgezondheid inzake tabaksbestrijding mislukt. "Wij pleiten voor een verhoging van de prijs met 5 procent bovenop de inflatie", zegt Luk Joossens van de Stichting tegen Kanker. "Heel veel Nederlanders, Fransen en Britten komen zich in België bevoorraden, omdat de sigaretten hier goedkoper zijn."

Om het gat in de begroting dicht te rijden, besliste de regering in november om de accijnzen met 20 eurocent per pakje te verhogen. Hoewel de Belgische sigaretten bij de duurdere in Europa zijn, zijn ze toch nog een pak goedkoper dan in onze buurlanden.