Stichter van jazzfestival van Montreux overleden

Claude Nobs, de stichter van het jazzfestival van Montreux, is overleden. Nobs lag sinds eind vorig jaar in coma nadat hij tijdens het skiën gevallen was. Hij is 76 jaar geworden.
AP2007

"Zoals het hoort, ben je onverwacht vertrokken, om ons eraan te herinneren dat iedere jam de laatste kan zijn, zowel in het leven als in de muziek", staat er op de website van het jazzfestival.

Claude Nobs werkte eerst op de toeristische dienst van Montreux. Hij was een groot jazzliefhebber en stichtte het festival in 1967. Het groeide uit tot een internationaal festival waar de grootste namen uit de jazz optraden.

In 1973 werd Nobs regisseur van de Zwitserse afdeling van Warner, Elektra and Atlantic. Hierdoor kon hij grote namen naar zijn festival halen. In de jaren 90 nam hij samen met producer Quincy Jones (midden op foto onderaan) de organisatie voor zijn rekening. Miles Davis werd uitgenodigd als ere-gastheer.

Nobs stond bekend als een enthousiaste festivalorganisator die de artiesten bij hem thuis uitnodigde. Af en toe trad hij ook zelf op als harmonicaspeler.

AP2008