Syrische rebellen nemen strategisch vliegveld in

In het noorden van Syrië hebben de opstandelingen de strategisch belangrijke luchtmachtbasis van Taftanaz ingenomen. Daardoor kunnen ze het luchtoverwicht van de troepen van Assad in dat deel van het land verminderen.
AP2012

De voorbije maanden hebben de rebellen grote delen van Noord-Syrië onder hun controle gekregen. Die opmars verloopt echter erg moeilijk omdat het regime van president Bashar al-Assad de rebellen vanuit de lucht kan bestoken met vliegtuigen en helikopters.

Daarom proberen de rebellen nu vooral luchtmachtbases en vliegvelden in te nemen of te bestoken. De basis van Taftanaz ten zuiden van de grootstad Aleppo was een belangrijke schakel in de defensie van het regime. Er waren enkele gevechtsvliegtuigen, maar ook 60 helikopters gestationeerd.

Na maanden van beleg hebben de rebellen nu de basis van Taftanaz veroverd. Wel zijn de meeste helikopters tijdig weggebracht door het regime. De verovering van Taftanaz is een belangrijke opsteker voor de rebellen, die nu hun greep op het ommeland van Aleppo kunnen versterken en het luchtoverwicht van Assad wat kunnen verminderen.

Nochtans heeft het regime nog altijd enkele vliegvelden in de buurt van Aleppo en Hama in handen van waaruit de rebellen bestookt worden. Eerder deze maand werd ook al een vliegveld nabij de hoofdstad Damascus ingenomen door de opstandelingen.

AP2013