Vandenbossche trekt aan de alarmbel over Kuregem

Anderlechts gemeenteraadslid en Brussels CD&V-fractieleider Walter Vandenbossche trekt aan de alarmbel over Kuregem en wil dat de federale overheid optreedt.

Jongeren maken in de wijk bijna elke avond elektriciteitscabines kapot, waardoor de straatverlichting uitvalt. Dat vergroot het onveiligheidsgevoel en dat zou crimineel gedrag in de hand werken.

"De elektriciteitscabines worden volledig leeggemaakt, wat hen de zekerheid geeft dat alleen een zware ingreep de situatie kan herstellen", aldus Vandenbossche (kleine foto). "Zo zijn ze baas over het terrein. Je kunt niet gezien worden, maar ziet wel alles wat er gebeurt. De perfecte situatie voor crimineel gedrag."

Volgens Vandenbossche ontstaat er op die manier een kat-en-muisspel met de politie, waarbij telkens als in een deel van de wijk de stroom hersteld wordt, een ander deel in het donker wordt gezet. Hij wil dat de federale overheid optreedt. "Hier moet zero tolerance ingevoerd worden."

De lokale politie noemt de problemen die Vandenbossche aanklaagt niet nieuw en ontkent dat er no-gozones zijn in de wijk. Ze komen wel degelijk nog in de wijk al wordt wel toegegeven dat dit altijd met twee patrouillewagens gebeurt, een voor de interventie en de andere om de eerste te beschermen.

Kuregem is een dichtbevolkte wijk in de Brusselse gemeente Anderlecht. De wijk is de laatste jaren regelmatig negatief in het nieuws gekomen door relletjes met jongeren die vaak het gevolg zijn van de combinatie van hoge jeugdwerkloosheid en socio-economische uitzichtloosheid.