Vlaamse bouwbedrijven ronselen in Nederland

Vlaamse bouwbedrijven hebben dringend personeel nodig en ze willen daarom Nederlandse bouwvakkers naar België halen. Dat heeft de Vlaamse aannemersorganisatie Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) gezegd in de Nederlandse media.

De Belgische bouwbedrijven draaien in tegenstelling tot de Nederlandse nog steeds goed. Ze hebben een personeelstekort doordat veel werknemers met pensioen gaan. Werkloze Nederlanders kunnen dat tekort goed aanvullen, zegt de VCB die tussen bouwbedrijven bemiddelt.

De voorkeur gaat volgens de VCB uit naar Nederlanders en niet naar Polen of Portugezen, omdat Nederlanders de taal niet moeten leren en de Vlaamse cultuur een stuk beter kennen.

Het blijft overigens niet bij bouwvakkers. De Vlaamse aannemersorganisatie is ook op zoek naar Nederlandse ingenieurs. "We hebben bijvoorbeeld behoefte aan 200 burgerlijk ingenieurs per jaar, terwijl er bij ons maar 100 afstuderen", legt directeur-generaal Marc Dillen van de VCB uit. "We zitten al met tienduizenden buitenlanders, waarom zouden we dan niet met mensen werken die vlakbij wonen en de taal spreken?"

De Nederlandse bouwsector zit in een zware crisis, zegt Dillen. De Nederlandse bedrijven komen daarom werk zoeken in België, maar de Vlaamse Confederatie Bouw heeft dan liever dat de Nederlandse werknemers voor Belgische bedrijven komen werken. Al zegt Dillen ook te hopen dat meer Vlaamse studenten voor de bouw zullen kiezen.