Vredesakkoord in Centraal-Afrika is ondertekend

In Gabon hebben de strijdende partijen uit de Centraal-Afrikaanse Republiek een vredesakkoord ondertekend. Er komt een overgangsregering met de oppositie tot er nieuwe verkiezingen gehouden worden.
AP2013

Na drie dagen van onderhandelen in Libreville, de hoofdstad van Gabon, zijn de regering en de rebellen van de Centraal-Afrikaanse Republiek het eens geworden. Beide partijen hebben nu het vredesakkoord ondertekend.

Dat houdt in dat er meteen een bestand ingaat. President François Bozizé blijft voorlopig in functie, maar er komt wel een overgangsregering waar ook de oppositie deel van zal uitmaken. Die regering zal geleid worden door een premier van de oppositie.

Binnen het jaar zouden er verkiezingen gehouden worden. De buitenlandse troepen die het regime van president Bozizé ondersteunen, zullen het land verlaten. Die zijn nu vooral gestationeerd in en rond de hoofdstad Bangui.

De opstand brak eind vorig jaar uit toen drie voormalige rebellengroepen zich aaneensloten en een groot deel van het land onder de voet liepen.

AP2013