Wordt dit de nieuwe president van Tsjechië?

Een opvallende verschijning, dat is wel het minste dat van Tsjechisch presidentskandidaat Vladimir Franz kan worden gezegd. De getatoeëerde operacomponist staat momenteel derde in de peilingen. De Tsjechen kiezen vandaag en morgen een nieuwe president.
AP2013

Veel Tsjechen zijn de corruptie en het politieke systeem beu en dat is zichtbaar te merken bij de presidentsverkiezingen. Uit het niets is presidentskandidaat Vladimir Franz razend populair geworden. Hij staat nu zelfs - met nauwelijks campagnebudget - op derde plaats in de peilingen.

De peilingen worden aangevoerd door de centrumrechtse Jan Fisscher en de centrumlinkse Milos Zeman. Fischer is een oud-lid van de Tsjechoslovaakse Communistische Partij en het voormalige hoofd van het nationale statistische bureau. Hij leidde een regering van lopende zaken tussen mei 2009 tot juni 2010. Zeman was eerste minister van 1998 tot 2002.

In Tsjechië wordt president, een symbolische functie, rechtstreeks verkozen. Als geen van de kandidaten een absolute meerderheid haalt, volgt er binnen twee weken een tweede ronde.