1.857 gezinnen krijgen huurpremie uitbetaald

Voor het eerst hebben 1.857 gezinnen een huurpremie uitbetaald gekregen. Wie een laag inkomen heeft en al minstens 5 jaar wacht op een sociale woning, maakt aanspraak op de premie. Die bedraagt gemiddeld 131 euro per maand.

De uitbetaling gebeurt al sinds de maanden augustus of september, voor in totaal 1.857 gezinnen. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister Freya Van Den Bossche (SP.A) op een schriftelijke vraag van Mercedes Van Volcem (Open VLD).

Het Agentschap Wonen-Vlaanderen schreef de afgelopen maanden gefaseerd alle gezinnen (9.940) aan die al langer dan vijf jaar ingeschreven stonden op een wachtlijst van een sociale huisvestingsmaatschappij. "De administratie ontving 3.921 ingevulde formulieren terug waarvan er 2.371 volledig waren en tot dusver 1.890 rechthebbend bleken", aldus Van Den Bossche.

De minister raamt het aantal personen dat voor december 2012 in aanmerking komt voor de huurpremie op 3.200, waarmee het project binnen het gebudgetteerde bedrag zal blijven. In 2013 is er een budget van 8.972.000 euro voor de uitbetaling van de huurpremie. Een eerste evaluatie van het stelsel is pas voor in 2014, twee jaar na de invoering ervan.