"Samenscholingsverbod is machtsontplooiing De Wever"

Van 12 uur vanmiddag tot middernacht gold een samenscholingsverbod rond de Turnhoutsebaan in Borgerhout. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) had daartoe beslist nadat er zou opgeroepen zijn om vanaf 16 uur te betogen tegen een strip over het leven van de profeet Mohammed. Volgens districtsburgemeester Preneel en de PVDA+ is de maatregel overdreven. Alles is rustig gebleven in Borgerhout, wel zijn twee mensen administratief aangehouden.

Er waren geen incidenten rond de Turnhoutsebaan, maar de politie was wel extra waakzaam. In een parallelle straat, de Appelstraat, werden rond 16 uur twee personen administratief aangehouden en meegenomen (foto boven).

"Eén van de opgepakte jongeren was gekend bij ons als een lid van het ontbonden Sharia4Belgium. Hij was ook betrokken bij de oproep in sociale media tot de niet-aangevraagde manifestatie. Hij stond op het punt om de openbare orde te verstoren en werd dus administratief aangehouden", zei politiewoordvoerdster Veerle De Vries.

De andere werd opgepakt, omdat hij het samenscholingsverbod schond. "Hij maakte deel uit van een groepje van vier. De drie anderen gaven wel gevolg aan de vraag van de politie om er weg te gaan, maar hij niet."

Volgens de woordvoerder van burgemeester Bart De Wever bewijst de aanwezigheid van deze twee "bekende herrieschoppers" dat er wel degelijk een plan was om te betogen. Dat alles toch rustig is gebleven is te danken aan het samenscholingsverbod "dat toch een afschrikkend effect heeft gehad".

"Machtsontplooiing van De Wever"

Districtsburgemeester Marij Preneel (Groen, foto links onder) denkt daar anders over, ze stelt dat er weinig animo was om te manifesteren."Wat ik weet uit de informatie van Marokkaanse Borgerhoutenaren of de organisaties, is dat er niet massaal is opgeroepen via sms", zegt Preneel.

"Dus die oproep is niet wijdverspreid en dan vind ik een samenscholingsverbod wel een heel zware maatregel. Dat lijkt heel krachtig op korte termijn maar het is een machtsontplooiing."

"Op lange termijn denk ik dat het niet goed is. Bepaalde groepen voelen zich daardoor geviseerd, dat geeft onrust ook bij de Borgerhoutenaren als je dat dan eigenlijk een beetje te vroeg doet, dat te lichtzinnig gaat nemen."

Ook de PVDA+ verwerpt het samenscholingsverbod en zegt dat de oproep tot protest allicht niet eens bestaat. "Niemand heeft de sms of de facebook-oproep tot betoging gezien, zo bevestigen ons verschillende jongeren en organisaties uit Borgerhout", zegt Peter Mertens, fractieleider van de PVDA+ in de Antwerpse gemeenteraad. "De cel Diversiteit van de politie Antwerpen bevestigt dat er geen sms bestaat. Het is dus zeer onduidelijk wie deze hoax heeft gecreëerd."

De Wever: "Ik viseer ophitsers en ben daar trots op"

Burgemeester De Wever spreekt tegen dat er geen oproep is geweest tot betogen. "De inlichtingendiensten hebben ons gemeld dat er in kringen van oud-Sharia4Belgium, maar ook bij mensen die we kennen omdat ze al eerder zijn opgepakt bij rellen, een oproep rondgaat om te betogen aan de Roma tegen de strip over profeet Mohammed in Charlie Hebdo (foto links onder)."

"Die betoging is niet aangevraagd en is dus illegaal", gaat De Wever verder. "Daar kunnen ongeregeldheden van komen. Dat weten we uit het verleden, dus ik dacht dat het beter was om dit proactief te verbieden."

De kritiek van Preneel en de PVDA+ dat hij een bepaalde groep viseert, ontkent De Wever. "Wij viseren geen jongeren, wij viseren bepaalde ophitsers. Mensen die wij kennen en die bekend zijn bij het grote publiek. Die de reputatie van Borgerhout verknoeien en de toekomstkansen van jongeren die ze ophitsen, ook hypothekeren."

"Die mensen viseer ik inderdaad en ik ben daar trots op ook."