Berging Costa Concordia gaat 300 miljoen euro kosten

De berging van de Costa Concordia, het cruiseschip dat voor de kust van het Italiaanse eiland Giglio schipbreuk leed, zal 300 miljoen euro kosten. Tegen het eind van de zomer moet de romp geborgen zijn. De rederij wil zich niet vastpinnen op een exacte datum voor de volledige berging van het schip, want de berging lag al verscheidene keren stil.
AP2013

De berging van wat ooit het paradepaardje van de rederij Costa Crociere was, lijkt een werk van lange adem te worden. Bijna één jaar na de scheepsramp ligt het schip nog altijd voor de kust van het Italiaanse eiland Giglio. Daarnaast gaat de kostprijs voor de berging met 300 miljoen euro ruim 75 miljoen euro hoger liggen dan wat eerder voorzien was.

De veelgeplaagde kapitein van het schip vecht intussen voor de rechtbank zijn ontslag aan. Hij klaagt overigens ook over de negatieve media-aandacht voor de schipbreuk. "Ik werd erger dan Bin Laden afgeschilderd, terwijl ik enorm veel spijt heb over wat gebeurd is." De kapitein wordt onder meer verweten dat hij het schip verliet vooraleer alle 4.200 passagiers en bemanningsleden waren geëvacueerd.

De Costa Concordia leed op 13 januari 2012 schipbreuk voor de kust van het Italiaanse eiland Giglio. De kapitein had het schip te dicht langs de kust laten varen, waardoor het op de rotsen liep. 30 van de 4.200 opvarenden kwamen om toen het schip kapseisde. Twee passagiers worden nog steeds vermist.