Brusselse parket rolt CO2-fraude van 5 miljard euro op

Het parket in Brussel heeft een grote fraudezaak met CO2-rechten ontdekt. Een Frans-Israëlische miljonair wordt ervan verdacht in heel Europa gesjoemeld te hebben met CO2-uitstootrechten, alles samen goed voor zo'n 5 miljard euro.

De Frans-Israëlische miljonair, Alex Khann, kocht CO2-uitstootrechten zonder btw aan in het buitenland en verkocht die mét btw door aan grote bedrijven. De btw stak hij dan zelf op zak. Het onderzoek ging van start in 2009 en is nu afgerond. Ons land heeft aan Israël gevraagd om Khann uit te leveren.

Het grootste slachtoffer was Fortis, dat zo'n 72 miljoen euro verloor. De bank heeft beslist om het geld niet terug te vorderen van de Belgische staat, omdat de staat er zelf niet kan aan doen. De bank stelt zich wel burgerlijke partij.