Fransen drijven Malinese rebellen terug

In het West-Afrikaanse land Mali is het Franse leger erin geslaagd de islamitische rebellen te verdrijven uit het stadje Konna, iets ten noorden van de belangrijke stad Mopti. Bij die interventie is ook een Franse helikopterpiloot om het leven gekomen.

"Hij is zwaargewond geraakt door een licht infanteriewapen", zegt de Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian. De man is overgebracht naar het ziekenhuis van Mopti, maar is daar aan zijn verwondingen overleden. 

Nog volgens Le Drian hebben de rebellen Konna verlaten en heeft de Franse luchtmacht ook een commandocentrum in de buurt van het stadje vernield. "We kammen nu de stad uit op zoek naar rebellen die er zich nog zouden schuilhouden", zegt een militaire woordvoerder van de Fransen, die bevestigt dat de Malinese overheid de controle over Konna nog niet helemaal terug heeft. 

Frankrijk heeft enkele honderden soldaten vanuit Gabon en Tsjaad naar Mali gestuurd. Die moeten ook de naar schatting 6.000 Fransen beschermen die in het West-Afrikaanse land wonen. Daarnaast hebben Franse jachtbommenwerpers ook bombardementen uitgevoerd op stellingen van de rebellen.

Bij de gevechten rond Konna zouden een 100-tal rebellen om het leven zijn gekomen. Dat zegt het Malinese leger. Er zouden ook nogal wat huizen zijn geraakt.

Bondgenoten schakelen versnelling hoger

Intussen snellen ook de lidstaten van de West-Afrikaanse Economische Gemeenschap (ECOWAS) de Malinese autoriteiten te hulp. Ze sturen troepen naar Mali om het Malinese leger te steunen in zijn strijd tegen de rebellen in het noordoosten van het land. Hoeveel soldaten ECOWAS stuurt, en welke landen meewerken, is nog niet helemaal duidelijk. 

"De dingen raken in een stroomversnelling", zegt de Ivoriaanse minister van Afrikaanse Integratie Ali Coulibaly. "Dit is geen missie om Sevare (vlak bij Mopti, nvdr.) te beschermen. We moeten het hele noordelijke deel van Mali heroveren op de fundamentalisten."

Buurland Niger stuurt alvast 500 soldaten naar Mali. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Mohamed Bazoum bevestigd tegenover het persagentschap Reuters. Ook Burkina Faso stuurt 500 soldaten.