Is dit het gelukkigste dier ter wereld?

Wil je "oooh's" en "aaah's" uitlokken op internet, dan moet je ofwel foto's van baby's ofwel foto's van dieren online zetten. Dit keer veroveren enkele foto's van een Australische quokka de harten van alle dierenliefhebbers. Zij doopten het dier al om tot "gelukkigste dier ter wereld."

Sinds de foto's op de populaire website Reddit werden gezet, verschijnt de lachende quokka haast overal. Het diertje is een wallaby, een soort kangoeroe, uit het zuidwesten van Australië. Ze hebben een ruige bruinkleurige vacht die rond de kop wat rossiger wordt. Ook hebben ze een staart die tot 35 centimeter lang kan worden.

Maar zijn de dieren permanent dolgelukkig of is er iets meer aan de hand? "Dat komt toch vooral door de vorm van hun kop", zegt dierenverzorgster Tatum Fox op een Australische nieuwszender. "Door de buccale stuctuur en hun grote ogen geven ze de indruk te glimlachen."

Echt reden tot gelukkig zijn heeft de quokka niet. In Australië is het dier een bedreigde en beschermde diersoort. Een quokka komt alleen voor in de kuststreek in het zuidwesten van West-Australië, in droge bossen en struwelen langs moerassen en rivieren. Hun aantal slinkt door de aanwezigheid van ingevoerde vossen. Zij zetten de quokka's bovenaan het menu.

lees ook