Koningin Fabiola moet dit jaar al 500.000 euro inleveren

Premier Elio Di Rupo wil dat de dotatie van koningin Fabiola dit jaar al wordt verminderd. Hij zal aan de acht partijen die betrokken zijn bij de staatshervorming voorstellen om een amendement bij de begroting 2013 in te dienen die zo'n vermindering mogelijk moet maken.

"Zoals afgelopen donderdag aangekondigd in het parlement wenst premier Elio Di Rupo dat de hervormingen van de dotaties aan de koninklijke familie zo snel mogelijk worden uitgevoerd", zegt Di Rupo in een persmededeling.

"Eén van de bepalingen van het institutioneel akkoord voorziet expliciet dat de dotatie van de echtgeno(o)t(e) van het overleden staatshoofd niet hoger mag zijn dan die van de vermoedelijke troonopvolger."

Dat betekent dat de dotatie van koningin Fabiola met zo'n 30 procent zal worden verminderd. Ze verliest nog dit jaar 500.000 euro en houdt nog 922.000 euro over.

De maatregel is volgens de premier een eerste etappe in de versnelde uitwerking van de door de acht partijen besliste hervormingen van de dotaties van de koninklijke familie.