Petercam koopt fraudevervolging af

Het beurshuis Petercam heeft een deal gesloten met het Gentse parket en koopt zo vervolging in een fraudezaak af, dat schrijft zakenkrant De Tijd. Petercam benadrukt evenwel dat het zelf nooit fraude pleegde.

Petercam werd ervan verdacht om samen met het advocatenkantoor Tiberghien de familie Dejager van Osta Carpets geholpen te hebben om zwart geld te onttrekken aan het oog van de fiscus. Het beurshuis zou nu een schikking hebben getroffen met het gerecht en zo strafrechtelijke vervolging ontlopen.

Het zou de eerste keer zijn dat een fraudezaak van die omvang op die wijze wordt afgehandeld. Anderhalf jaar geleden heeft de regering-Leterme de strafwet aangepast. Verdachten in een strafzaak kunnen op elk moment zichzelf vrijkopen, zolang er geen definitieve uitspraak is.

Petercam benadrukt aan het persagentschap Belga dat het "zelf nooit fiscale fraude pleegde en ook nooit vervolgd is voor fiscale fraude, maar betrokken werd in het kader van een mogelijke fraude van een cliënt".

Het bedrag van de schikking is niet bekend. Volgens het parket werd het bedrag "berekend op basis van de vaststellingen van het strafdossier en was het substantieel van aard". Volgens De Standaard gaat het over bijna 600.000 euro.