Slachtoffers Savile eisen schadevergoedingen

Een vijftigtal slachtoffers van Jimmy Savile gaat een schadevergoeding eisen van de erfgenamen van de vroegere Britse televisiester en van organisaties waarvoor hij heeft gewerkt, zoals de openbare omroep BBC. Dat heeft advocate Liz Dux meegedeeld.

Gisteren bleek uit een onderzoeksrapport van de politie dat Savile vermoedelijk meer dan 200 seksuele misbruiken heeft gepleegd. Savile overleed twee jaar geleden op 84-jarige leeftijd en kan dus niet meer vervolgd worden. "De enige manier om de slachtoffers alsnog te vergoeden, is hun schadevergoedingen en interesten te geven", verklaarde Dux op de BBC.

De slachtoffers zullen zich wenden tot de erfgenamen van Savile, de BBC, de openbare gezondheidsdienst NHS, ziekenhuizen en andere plaatsen waar misbruik is gepleegd. Ze zullen pas stappen ondernemen als de lopende interne onderzoeken bij een aantal ziekenhuizen, de BBC en de NHS zijn afgerond.

Toen het misbruikschandaal in oktober van vorig jaar aan het licht kwam, had de bank NatWest, die het testament van Savile beheert, al laten weten dat ze activa ter waarde van 5,2 miljoen euro zou blokkeren in afwachting van de eventuele uitbetaling van schadevergoedingen en interesten.