"Een kind = 1 papa + 1 mama: er is niets beter"

De nationale betoging tegen het homohuwelijk en het homoadoptierecht in Parijs heeft veel weg van een gaypride. Een kleurrijke optocht met veel roze, praalwagens met mensen die op deuntjes van Lady Gaga dansen, spandoeken, toeters en bellen. Maar de boodschap is helemaal anders.

"Deze wetten (voor het homohuwelijk en het homoadoptierecht, red.) zijn een complete vergissing. Kinderen moeten opgroeien in een gezin met een mama en een papa", oordeelt een jonge vader met zijn dochtertje op de rug. Grote spandoeken tonen wat hij bedoelt.

De sfeer is eerder uitgelaten op "La manif pour tous" en doet vreemd genoeg aan een gaypride denken. Bonte kleuren, praalwagens, dansende mensen, veel roze. "Ik heb een roze muts opgezet, omdat ik niet tegen homo's ben, maar tegen deze wetten", zegt een man.

De meeste betogers benadrukken dat het geen anti-homobetoging is, maar ze de nieuwe wetten niet zien zitten. Het huwelijk is voorbehouden aan een man een vrouw, klinkt het, maar dat wil niet zeggen dat twee mannen of twee vrouwen niet samen mogen zijn. "Ze doen wat ze willen, maar ze mogen niet trouwen."

"Er zit geen baarmoeder in testikels"

Het homoadoptierecht schiet hier in het verkeerde keelgat.

Twee mannen of twee vrouwen die samen een kind opvoeden? Dat kan niet goed zijn voor het kind, is de teneur. "Er zit geen baarmoeder in testikels", staat te lezen op een bord dat een zwarte vrouw in de lucht houdt. "Homo's met kinderen is tegennatuurlijk", legt ze uit. "Er zijn verschillen tussen mannen en vrouwen en dat moeten we respecteren."

Die verschillen zitten vast verankerd in de Franse wetten, klinkt het wat verderop. "Een man is een man en een vrouw is een vrouw. Die mogen met elkaar trouwen. En daarmee is alles gezegd. De wet verander je niet. Het homohuwelijk, dat is een aanstoot aan onze grondrechten."

"Met de natuur sol je niet!"

Ietwat grimmiger gaat het eraan toe bij de radicale strekkingen, die op een ander plein verzameld hebben, maar hetzelfde eindpunt hebben.

"Hollande wil de natuur veranderen, maar met de natuur sol je niet!", oordeelt een gepensioneerde, die 400 kilometer heeft gereden om te komen betogen.

Een vriend beaamt wat hij zegt. "De term homofoob vind ik onaanvaardbaar. Het definieert mij als pathologisch, ziek. Terwijl homo's ziek zijn. Ze moeten ervoor kiezen om normaal te zijn. De wil van de mens is daar sterk genoeg voor", zegt de vijftiger, die zichzelf als "radicale katholiek" definieert.

"De man in de straat begrijpt het niet meer. Het is natuurlijk, horen we. Maar kinderen worden niet op die manier verwekt", schreeuwt een vrouw uit. Voor veel rede is ze niet vatbaar. "François Hollande is een marionet van de gaylobby. Vroeger was homo zijn een ziekte. Nu is het een deugd, als ik de media en de regering moet geloven. Komaan zeg!"

"Of het wat uithaalt? Waarschijnlijk niet

Of de betogers denken dat de betoging wat uithaalt? Een jonge moeder haalt haar schouders op. "Waarschijnlijk niet, maar dan weten mijn kinderen later toch dat ik hier tegen was."

Conservatief Frankrijk heeft middelen noch moeite gespaard voor wat ze "de grootste betoging van de 21e eeuw" noemen. De betogers komen uit alle uithoeken van het grote Frankrijk. 1.000 autobussen en 5 extra TGV's hebben hen tot in Parijs gebracht.

"We hopen dat François Hollande en de regering bij hun zinnen komen en deze dwaze wetten volledig schrappen. Dat heeft niets met homofobie te maken, maar met het beschermen van de familie en de rechten van het kind. Twee mannen kunnen geen kinderen maken. Ze moeten er dan ook geen opvoeden. Dat is enkel een egoïstische daad."