"Er komt geen interprofessioneel akkoord meer"

De topman van de christelijke vakbond ACV, Marc Leemans, zegt in "De zevende dag" dat er geen interprofessioneel akkoord afgesloten zal worden onder de sociale partners. Dat komt omdat de regering "unilateraal een loonstop invoerde". Unizo-topman Karel Van Eetvelt vindt die uitspraak "niet wijs".

De sociale partners moeten woensdag naar de regering-Di Rupo om de akkoorden voor te stellen die de sociale partners hebben gesloten. De discussies gaan onder meer over het statuut arbeiders versus statuut bedienden, loonsverhoging, vergoedingen, flexibiliteit en werkduur.

ACV-topman Marc Leemans (foto boven) zegt in "De zevende dag" dat een allesomvattend interprofessioneel akkoord er niet meer inzit. "Voor mij is het duidelijk: dit wordt geen interprofessioneel akkoord. Dit is te laat", zegt Leemans. "De regering heeft een aantal maatregelen en beslissingen genomen die het onmogelijk maken dat we nog een evenwicht krijgen in de dossiers die we moeten bespreken."

"We hebben een loonstop gekregen, bovenop de index en baremieken. Dat is een unilaterale beslissing geweest van de regering. Maar die maakt het onmogelijk om nog een interprofessioneel akkoord te maken. Maar ik hoop wel dat we nog een aantal akkoorden kunnen sluiten en oplossingen kunnen vinden voor die dossiers die we moeten oplossen."

Unizo-topman Karel Van Eetvelt (foto links) wil wel nog inzetten op een akkoord. "What's in a name? Voor mij hoeft het geen interprofessioneel akkoord te zijn. Laat mij duidelijk zijn: er zijn forse belastingverhogingen geweest die het ons ook onmogelijk zouden kunnen maken om dit te doen."

"Ik vind het niet wijs om dergelijke uitspraken te doen. Ik vind wel dat er uitdagingen op de plank liggen rond arbeiders-bedienden, rond de competitiviteit van onze bedrijven want de economie moet wel draaien natuurlijk. We moeten die uitdagingen samen aanpakken."