"Geen prijsbevriezing voor energie in 2013"

Volgens vicepremier Johan Vande Lanotte (SP.A, foto) in "De zevende dag" worden de energieprijzen in 2013 niet bevroren. "We hebben nu nieuwe indexen die ervoor zorgen dat de prijzen minder snel gaan stijgen", klinkt het.

Vande Lanotte noemt de strijd van de regering-Di Rupo tegen de hoge energieprijzen succesvol. "Als we in maart 2012 de prijzen niet hadden bevroren, dan zou een doorsnee gezin 250 euro per jaar meer betaald hebben", zegt hij daarover in "De zevende dag". "De prijzen zijn 5 à 6 procent gedaald voor gas en 2 à 3 procent voor elektriciteit."

Volgens de socialist is er wat gas betreft zelfs een heuse prijzenslag bezig. "Iedere twee maanden is er een andere leverancier die de laagste prijs heeft en we denken dat die prijs de komende maanden nog gaat dalen. We zijn wat de gasprijs betreft op het niveau van onze buurlanden gekomen, maar mensen kunnen door te vergelijken nog altijd veel geld winnen."

Er komt volgens Vande Lanotte - in tegenstelling tot vorig jaar - geen bevriezing van de energieprijzen in 2013. "We hebben nu nieuwe indexen die ervoor zorgen dat de prijzen minder snel gaan stijgen en mee evolueren met de internationale markten."

Daarnaast kondigt de socialist een nieuw consumentenakkoord aan waarbij de leveranciers verplicht worden jaarlijks hun klanten in te lichten over het goedkoopste tarief binnen hun eigen bedrijf.