"Steek jullie Golden Globes waar de zon…"

"FOEI!" Dat was de algemene teneur, zowel bij mediaspecialisten als de modale kijkers na de bekendmaking van de nominaties voor de Golden Globes, de belangrijke film- en tv-prijzen die volgende nacht uitgedeeld worden. En het ging dan hoofdzakelijk over de niet-nominatie van een van ’s werelds meest besproken, bekeken en illegaal gedownloade series van dit moment: "Game of thrones".
AP2010

De Baratheons, de Starks, de Arryns, de Lannisters, de "Night’s Watch" en natuurlijk "Winter is coming": wie kent de termen niet van deze Amerikaanse fantasy-tv-serie van HBO? Terwijl na het eerste seizoen de Globes nog voorzichtig afgetast werden (2 nominaties, met uiteindelijk één effectieve Globe voor Peter Dinklage (zie kleine foto)) was het dit jaar, na het tweede seizoen, dus noppes.

MTV vatte de teneur bij de media nog het best samen: "Is de buitenlandse filmpers in Hollywood zo gekant tegen dit entertainmentgenre? Misschien wel. Fantasy, horror en siencefiction zijn altijd al de bastaardkinderen van awardshows geweest.

Maar eerlijk, verwachten we nu dat onze favorieten de erkenning krijgen die ze verdienen van een organisatie als The Globes? Doen we dat echt? Hebben we deze onnozele awardshows eigenlijk wel nodig? Nee, meneer. Ik zou zeggen ze te steken waar het zonlicht nooit schijnt."

Op diverse internetforums klonk de aversie voor de Globes nog intenser:

-"De Globes zijn een immense, eindeloze grap. Niet door deze clowns genomineerd worden, is juist een eer."
-"De Globes zijn op geen enkele manier een barometer voor wie dan ook. Het gaat alleen maar om de show, met zoveel mogelijk vedetten die de juryleden dan kunnen opvrijen. Om daarna dan exclusieve interviews te kunnen afnemen."
-"Heeft er zich ooit al iemand kunnen vinden in hun nominaties?"
-"Het tweede seizoen van de serie was wel genomineerd voor een Emmy, en meer moet dat niet zijn. Zou de jury echt geloven dat er betere series zijn dan "Game of thrones" of "Mad men", ook schromelijk over het hoofd gezien deze keer?"
-"De Globes zijn al jaren de Special Olympics van de awardshows." Reactie: "Dit is niet correct. De Special Olympics staan voor positief vertoon, de Globes voor niets."
-"En dan te denken dat ze ooit Pia Zadora (voor "Butterfly" in 1981, nvdr) een award gegeven hebben. Geef toe dat ze oog hebben voor kwaliteit."

Nog deze tip van MTV voor de kijkers vannacht: "Kleed u helemaal uit, besmeur u met bloed, ga zitten op een ijzeren troon, en bijt in een sappig paardenhart." En dan maar hopen dat het sneeuwt…

AP2011

lees ook