EU belooft Egypte 5 miljard euro steun

De Europese president Herman Van Rompuy heeft in Caïro gezegd dat de Europese Unie Egypte 5 miljard euro aangeboden heeft om de overgang naar de democratie te steunen. Het geld zou bestaan uit giften, goedkope leningen en gewone leningen.
Herman Van Rompuy en Mohammed Mursi gaven een persconferentie na hun ontmoeting.

Van Rompuy zei dat op een persconferentie na een ontmoeting met de Egyptische president Mohammed Mursi. Tijdens die ontmoeting heeft hij Mursi gezegd dat het garanderen van de vrijheid van meningsuiting en van godsdienst essentieel zijn voor het aantrekken van investeringen en toeristen. Van Rompuy voegde eraan toe dat echte democratie enkel bereikt kan worden door consensus en door niemand uit te sluiten.

Mursi is de eerste Egyptische president die vrij verkozen is, maar zijn ambtsperiode is tot hiertoe gekenmerkt door protest tegen -wat zijn tegenstanders zien- als pogingen van de Moslimbroeders om de macht naar zich toe te trekken, en tegen de overhaaste aanvaarding van de grondwet die is opgesteld door de Moslimbroeders. Die grondwet is goedgekeurd door 64 percent van de kiezers in een referendum waarbij de opkomst slecht 32 procent was.