Franse raids in Mali gaan onverminderd door

De aanvallen van de Franse luchtmacht in Mali gaan onverminderd door. Volgens minister van Defensie Jean-Yves Le Drian is de opmars van de rebellen naar het zuiden van het land nog niet helemaal gestuit.
AP2013
Franse Mirages op een luchtmachtbasis in Tsjaad staan vertrekkensklaar.

Volgens Le Drian heeft Frankrijk nu meer dan 400 soldaten naar de Malinese hoofdstad Bamako gestuurd. Hun hoofdopdracht is de bescherming van Franse burgers in het land.

Daarnaast voert de Franse luchtmacht luchtaanvallen uit in het conflictgebied, meer naar het oosten. "Er zijn voortdurend raids. Er zijn er op dit moment, er waren er deze nacht en er zullen er morgen zijn", zegt Le Drian, die ook nog weet te vertellen dat de opmars van de rebellen naar het zuiden nog niet helemaal is gestuit. Vanmiddag waren er ook raids in Gao (noordoosten), Lere (ten westen van Timboektoe) en Douentza (ten noordoosten van Mopti).

Het Franse persagentschap AFP meldt intussen dat een hoge verantwoordelijke van de fundamentalistische rebellengroep Ansar Dine is gesneuveld. Bij de gevechten zijn tot nu zo'n 100 doden gevallen, vooral rebellen. Er zijn volgens Human Rights Watch ook al een tiental burgerslachtoffers, onder wie enkele kinderen. Bij het Malinese regeringsleger vielen er intussen al 11 doden. Aan Franse kant liet een helikopterpiloot het leven.

Groot-Brittannië heeft laten weten dat het de Fransen wil helpen. De Britse premier David Cameron stelt twee transportvliegtuigen ter beschikking van de Fransen. Voorlopig zijn er geen plannen om Britse troepen naar Mali te sturen.

De West-Afrikaanse Economische Gemeenschap (ECOWAS) stuurt wel troepen. Onder meer Niger, Burkina Faso, Senegal, Togo, Benin en Nigeria hebben toegezegd om het regime in Bamako militair te ondersteunen. De eerste vier landen sturen elk 500 manschappen, Benin 300 en Nigeria 600. Zaterdag is er topoverleg daarover in de Ivoriaanse stad Abidjan. 

Fransen trekken terreurniveau op

President Hollande geeft zijn premier de opdracht om het Franse antiterreurplan in eigen land te versterken.

Openbare gebouwen en het openbaar vervoer worden extra bewaakt. Het verhoogde terreuralarm moet terroristische vergeldingsacties in Frankrijk zelf voorkomen, want in Mali gaan Franse militairen hun derde dag in van gevechten tegen islamitische rebellen, die gelinkt worden aan Al Qaeda.

De rebellen hebben gewaarschuwd dat zij het militaire ingrijpen van Frankrijk zullen wreken.

AP2013