Invloedrijke journalist Eugene Patterson dood

In de Verenigde Staten is de journalist en columnist Eugene Patterson overleden. Patterson, die in 1967 de Pulitzer Prize won, was een belangrijke stem van de Burgerrechtenbeweging. Hij was 89 jaar.

Patterson schreef in de jaren 60 voor de Atlanta Constitution, een krant in het zuiden van de VS. Met zijn stukken bracht hij zijn blanke lezers begrip bij voor de problemen van zwarte Amerikanen die werden gediscrimineerd wegens hun huidskleur.

In 1963 schreef hij een toonaangevende column over een bomaanslag op een kerk waarbij vier zwarte meisjes om het leven kwamen. Hij beschrijft hoe een radeloze moeder het schoentje van haar dode dochter in haar hand houdt, en concludeert dat "ieder van ons in het blanke zuiden dat schoentje in zijn hand houdt". Het bekende nieuwsanker Walter Conkrite vroeg hem om het stuk voor te lezen in het avondnieuws van de zender CBS.

In 1967 kreeg Patterson de prestigieuze Pulitzer Prize voor zijn journalistieke werk. Later ging hij aan het werk bij The Washington Post en The St. Petersburg Times.