Israël ontruimt tentenkamp Palestijnse activisten

Israëlische veiligheidsdiensten hebben op de Westelijke Jordaanoever een tentenkamp van 250 Palestijnse activisten ontruimd. Die protesteerden tegen een omstreden bouwproject van 3.500 huizen voor Joodse kolonisten dat Oost-Jeruzalem volledig zou isoleren.
AP2013

De activisten hadden in de zogenoemde E1-sector, tussen Jeruzalem en de nederzetting Maale Admumim, een tentenkamp opgericht om tegen de geplande bouw van Joodse nederzettingen te protesteren. Na ongeveer twee uur was de ontruiming in de vroege ochtend zonder incidenten afgelopen. "Iedereen werd voorzichtig en snel weggebracht, zonder dat agenten of demonstranten gewond raakten", zei een politiewoordvoerder.

De nieuwe appartementen moeten de Joodse aanwezigheid in Oost-Jeruzalem bevestigen. Momenteel wonen er zo'n 200.000 Joden tegenover 300.000 Palestijnen. De nieuwe appartementen worden zo gebouwd, dat ze een ring van Joodse wijken vormen rond het Palestijnse centrum van Oost-Jeruzalem. Naar verluidt om een latere aanhechting met de Westelijke Jordaanoever te kunnen voorkomen.

De nieuwe bouwwoede door Israël is een serieuze streep door de rekening van de Palestijnen, die Oost-Jeruzalem graag als hoofdstad zouden zien van een toekomstige Palestijnse staat. Volgens de Palestijnen ondermijnt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu met de nieuwe appartementen het vredesproces.