Nieuw proces voor voormalig president Moebarak

Voormalig Egyptisch president Hosni Moebarak zal opnieuw voor de rechter moeten verschijnen voor zijn betrokkenheid bij het onderdrukken van de protesten in 2011. Hij was in beroep gegaan tegen zijn levenslange celstraf die hij gekregen had. Intussen blijft ook huidig president Mursi beroering veroorzaken.

In juni vorig jaar werd de inmiddels 84-jarige Moebarak nog veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, maar daar ging de voormalige president samen met zijn minister van Binnenlandse Zaken, zijn twee zonen Alaa en Gamal en zes verantwoordelijken van de veiligheidsdiensten, tegen in beroep.

Moebarak zal dus opnieuw voor de rechter moeten verschijnen voor zijn betrokkenheid bij het onderdrukken van de protesten in 2011. Daarbij werden meer dan 800 betogers gedood en raakten meer dan 6.000 mensen gewond.

Intussen blijft er beroering rond de huidige Egyptische president Mursi. In de hoofdstad Caïro hebben gemaskerde mannen een tentenkamp met tegenstanders van Mursi aangevallen (kleine foto). Daarbij zijn 14 gewonden gevallen. De tegenstanders kamperen al een maand voor het presidentiële paleis uit protest tegen de omstreden nieuwe grondwet.