Sociale huisvesting zoekt 400 miljoen euro

De Vlaamse huisvestingsmaatschappijen zijn op zoek naar 400 miljoen euro voor de renovatie van sociale woningen. De helft daarvan, zo'n 70.000, is daar dringend aan toe. De maatschappijen vrezen dat Vlaanderen de doelstellingen waar Europa hen toe verplicht, niet zal halen.

Er is immers niet enkel nood aan renovatie. Ook de Europese energiedoelstellingen bezorgen de huisvestingsmaatschappijen financiële kopzorgen. Die doelstellingen verplichten hen om de komende jaren fors te investeren in dubbele beglazing, dakisolatie en dergelijke. Er is zo'n drie miljard euro nodig om alle woningen van de maatschappijen tegen 2020 in orde te krijgen.

Bovendien zijn de huisvestingsmaatschappijen ook nog eens verplicht om tegen 2020 37.000 nieuwe woningen te bouwen. Volgens de prognoses wordt die doelstelling gehaald, maar vaak moeten die nieuwe woningen meteen betrokken worden door mensen die uit sociale woningen in slechte staat moesten vertrekken.

Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (SP.A) zegt dat er in principe geen mensen mogen wonen in een sociale woning die onbewoonbaar verklaard is en ze vraagt dat de huisvestingsmaatschappij een oplossing zoekt. Mensen die in slechte omstandigheden wonen, moeten goede tijdelijke huisvesting krijgen tot de renovatie is afgerond, zegt Van den Bossche.

De minister erkent ook dat er meer renovatiedossiers op tafel liggen dan dat er geld is. Maar extra geld bovenop het budget dat er nu is vrijgemaakt, komt er niet. Er is vijf jaar lang 200 miljoen euro uitgetrokken, wat een verdubbeling is tegenover de vorige bestuursperiode, zegt Van den Bossche.