Tienduizenden Fransen betogen tegen homohuwelijk

In de Franse hoofdstad Parijs hebben tienduizenden mensen betoogd tegen de plannen van de regering om het homohuwelijk te legaliseren. Tot de betoging was opgeroepen door de rechtse oppositiepartijen en door de katholieke kerk.

UMP-leider Jean-François Copé (foto) en de aartsbisschop André Vingt-Trois van Parijs stapten mee op. "We stammen allemaal af van een man en een vrouw" of "testikels hebben geen eicellen": het waren slechts enkele slogans die veel betogers meedroegen. Volgens de organisatoren waren er 800.000 betogers, volgens de politie 350.000.

Tijdens de kiescampagne vorig jaar had president François Hollande beloofd dat hij het homohuwelijk zou legaliseren. Ook koppels van hetzelfde geslacht wil hij toelaten om kinderen te adopteren.

In het Franse parlement begint deze maand nog een debat over de nieuwe wet. De linkse regering heeft al laten weten dat ze doorgaat met haar project, hoeveel mensen er vandaag ook meestappen.

De zogenoemde "Manif pour tous" bestond eigenlijk uit drie optochten die samenkwamen aan het Champs de Mars, aan de Eiffeltoren. Daarnaast was er nog een aparte betoging die door Civitas werd georganiseerd, een ultraconservatieve religieuze lekengroep.

Een van de organisatoren heeft zich laten opmerken met een merkwaardige uitspraak tegenover de zender BFM TV. "Men zegt ons voortdurend dat de homoseksuelen voor dit wetsvoorstel zijn omdat ze homo zijn", zei Xavier Bongibault aan het begin van de betoging. "Dit is een choquerende en homofobe logica van de regering. Dit is zeggen dat het enige instinct van de homo's het homo-instinct is. Dit is de logica van een man in het vooroorlogse Duitsland en dit is de logica die François Hollande vandaag volgt."

Vooral op het Franse platteland is nogal wat weerstand tegen het homohuwelijk. Meer dan 2.000 burgemeesters hebben al een petitie ondertekend waarin ze vragen om geen homohuwelijk te moeten inzegenen als het voorstel wet wordt.

Meest gelezen