Topless protest tegen paus op Sint-Pietersplein

Vier militanten van de Femen-beweging, die ijvert voor de rechten van vrouwen en holebi's, zijn vanmorgen even gedeeltelijk uit de kleren gegaan op het Sint-Pietersplein, op het moment dat de paus er het angelus bad. De vier werden meteen opgepakt.

De militante vrouwen hadden zich op het plein naast de kerstboom opgesteld. Van zodra de paus op het balkon verscheen, ging hun bovenkledij vliegensvlug uit. Op hun lichamen stond de inscriptie "In gay we trust", een woordspeling op "In God we trust". "Homofoob, zwijg toch", riepen zij Benedictus XVI toe.

Femen is sinds 2010 bekend voor de vele topless protestacties in Rusland, Oekraïne en Londen. In december vorig jaar hebben enkele vrouwen nog topless gedemonstreerd aan de Europese gebouwen in Brussel tegen de Russische president Poetin (foto links). Er was toen een Russisch-Europese top aan de gang.

In september 2012 hebben de activisten in Parijs het "eerste opleidingscentrum voor het nieuwe feminisme" opgericht. De feministen ijveren ook voor (meer) democratie en tegen de corruptie.

AP2012