Wie wordt de nieuwe eerste burger in Tsjechië?

Oud-premier Milos Zeman en oud-minister van Buitenlandse Zaken Karel Schwarzenberg zijn kandidaat om de nieuwe president van Tsjechië te worden. Ze zijn als eersten geëindigd tijdens de eerste ronde van de verkiezingen gisteren. Het is de eerste keer dat de Tsjechen hun president rechtstreeks verkiezen. Op 25 en 26 januari volgt de tweede en beslissende ronde.
Milos Zeman was premier van 1998 tot 2002.

De 68-jarige Zeman kwam als overwinnaar uit de eerste ronde. Met nagenoeg alle stemmen geteld haalde hij 24,2 procent. De grote verrassing was de 75-jarige Karel Schwarzenberg (foto), die 23,4 procent haalt en oud-premier Jan Fischer achter zich laat. De kleurrijke kandidaat Vladimir Franz eindigt als vijfde.

Wie bij de tweede ronde meer dan 50 procent haalt, volgt de controversiële Vaclav Klaus op. Die was 10 jaar lang staatshoofd en liet zich vooral opmerken door uitlatingen tegen de Europese Unie, waarvan Tsjechië sinds 2004 lid is.

Zowel Zeman als Schwarzenberg hebben al gezegd dat ze een meer pro-Europese koers willen gaan varen.

De Tsjechische president heeft vooral een ceremoniële functie. Hij vertegenwoordigt het land in het buitenland en benoemt de premier, de rechters van het Grondwettelijk Hof en de Raad van de Nationale Bank.