"Het belang van kunst duidelijk maken"

Guy Cassiers, de artistiek leider van het Toneelhuis in Antwerpen, heeft een pleidooi gehouden voor meer begrip. Hij reikt het Antwerpse stadsbestuur de hand, na de heisa van de voorbije maanden. De leider van het Toneelhuis werkt aan een witboek van de kunsten, een boek dat " voor eens en voor altijd en voor iedereen onomstotelijk duidelijk maakt hoe belangrijk de kunsten en hun ontwikkeling zijn voor de samenleving".

Guy Cassiers betreurt dat de sector is afgeschilderd als elitair en ontoegankelijk, onder meer bij het conflict over de naam van het De Coninckplein. Bekende Antwerpse kunstenaars kwamen lijnrecht tegenover de nieuwe burgemeester van de stad te staan toen ze opriepen om de naam van het Pieter De Coninckplein te veranderen in het Herman De Coninckplein.

De artistiek leider van het Antwerpse theatergezelschap Toneelhuis wil dat de artistieke sector duidelijk maakt hoe belangrijk kunst is in onze samenleving. Die oproep lanceerde hij bij de presentatie van de zesde editie van het theaterfestival 'Antwerpse Kleppers'.

Volgens Cassiers worden kunstenaars onterecht beschuldigd van zich bewust buiten of zelfs boven de maatschappij te plaatsen. Hij vindt het tijd voor een "witboek", waarin duidelijk wordt gemaakt hoe belangrijk de sector is voor de samenleving.

Het witboek moet er nog dit jaar komen vanuit de sector zelf. Cassiers heeft het stadsbestuur van Antwerpen op de hoogte gebracht van het "positief initiatief" en hij denkt dat ook zij het zullen verwelkomen.