"Je reinste discriminatie tegenover vreemdelingen"

Groen-voorzitter Wouter Van Besien dient een klacht in tegen de Antwerpse procureur Herman Dams bij de Hoge Raad voor Justitie. Volgens Van Besien maakt Dams zich schuldig aan discriminatie.

De Antwerpse procureur Dams deed dit weekend een opmerkelijke oproep in De Standaard. Hij vroeg mensen om het te melden als ze iets verdachts zien in hun straat.

"Ik was geschokt. Dams riep de burgers zelfs op om de politie te bellen als ze in hun straat een auto met vreemde nummerplaat zien staan. We hebben er geen moeite mee als de procureur zegt dat het belangrijk is dat de kleine criminaliteit aangepakt wordt én dat hij de burgers oproept om mee hun verantwoordelijkheid te nemen. Maar wat hij zei, is op bepaalde momenten je reinste discriminatie tegenover vreemdelingen. Ik vraag dat hij zijn woorden terugtrekt", zegt Van Besien in De Standaard.

"Blijkbaar mogen we een camionette met Belgische nummerplaat laten staan, maar als we er een zien met een buitenlandse nummerplaat, moeten we de politie bellen", zegt Van Besien in "De ochtend" op Radio 1. "Dams hanteert twee maten en twee gewichten, en dat is onaanvaardbaar."

De Groen-voorzitter vindt het ook vreemd dat "de procureur laat uitschijnen dat grote criminaliteit niet meer belangrijk is". Zo zei de procureur in De Standaard dat "niemand zijn slaap laat omdat er in Antwerpen een boot is aangetroffen met 800 kilo cocaïne tussen de bananen". "Wel, ik lig wél wakker van de drugstrafiek en de diamantfraude", zegt Van Besien. "Terwijl er uiteraard een link is tussen de drugs die in de haven aankomen en de kleine dealer op straat."

"Blijkbaar wil hij de kleine garnalen aanpakken en de grote vissen laten zwemmen", zegt Van Besien in "De ochtend". "Dat zie je blijkbaar meer en meer in onze maatschappij: ook bij de begroting wordt de gewone mens harder geraakt dan de vermogende mensen. En Nederlands leren is bijvoorbeeld verplicht voor de kleine garnaal, maar niet voor de eurocraten die hier komen wonen."

De procureur van Brugge, Jean-Marie Berkvens, staat dan weer achter de uitspraken van zijn collega in Antwerpen. Berkvens vindt dat burgers die hun verantwoordelijkheid opnemen en het vervolgen van de kleine criminaliteit, perfect passen in de grotere doorzichtigheid van justitie. "Justitie is jarenlang een gesloten bastion geweest. Gelukkig is dat veranderd in de goede richting", legt Berkvens uit.

"Zo daag je jongeren uit"

Van Besien, voormalig districtsburgemeester in Borgerhout, reageert ook nog op het samenscholingsverbod dat het nieuwe stadsbestuur in Antwerpen had uitgevaardigd. "Er was helemaal geen sms-campagne. Dit was louter spierballengerol, maar op die manier provoceer je de jeugd."