"Mijn coming-out deed ik jaren geleden al, in de steentijd"

Jodie Foster (50) heeft tijdens de Golden Globes een opmerkelijke speech gegeven nadat ze de Cecil B. DeMille Lifetime Achievement Award gekregen had. Ze suggereerde dat ze misschien zou stoppen met acteren en sprak voor het eerst zelf in het openbaar over het feit dat ze lesbisch is.
NBCUniversal Media2013

Foster staat erom bekend dat ze erg op haar privacy gesteld is. Ze praat zelden over haar privéleven. Afgelopen nacht maakte ze een uitzondering. "Ik ga het luid en trots zeggen... ik ben... single", zei ze. "Ik hoop dat jullie niet ontgoocheld zijn dat er geen grote coming-out-speech volgt. Mijn coming-out deed ik jaren geleden al, in het stenen tijdperk", voegde ze eraan toe. "Tegenwoordig moeten beroemdheden het feit dat ze homoseksueel zijn aankondigen met een parfum en een realityreeks in primetime", grapte ze nog.

"Mocht je sinds je kindertijd een publiek figuur zijn, mocht je hebben moeten vechten om een leven te kunnen leiden dat echt, eerlijk en normaal aanvoelt, dan zou je misschien ook privacy boven alles stellen", sneerde ze naar de roddelpers.

Foster bedankte Cydney Bernard, "mijn heroïsche co-ouder, mijn ex-partner in de liefde, maar nog steeds mijn soulsister". Bernard en Foster hebben samen 2 kinderen.

De actrice liet ook verstaan dat ze misschien plannen heeft om te stoppen met acteren. "Dit voelt als het einde van een tijdperk en als het begin van iets nieuws. Misschien sta ik nooit meer op dit podium of op een podium tout court." Na de show verklaarde ze backstage echter alweer dat ze nooit zou kunnen stoppen met acteren, maar dat ze zich nu vooral op het regisseren wil concentreren.

Op de vraag waarom ze zo persoonlijk werd in haar speech, antwoordde ze: "De speech spreekt voor zich. Dit is een groot moment. Ik wilde zeggen wat voor mij het belangrijkste is."

Jodie Foster won Oscars voor haar vertolkingen in "The silence of the lambs" en "The accused".

NBCUniversal Media2013