"VRT Nieuwsdienst loopt niet mee in politiek gespin"

De hoofdredactie van de VRT Nieuwsdienst heeft gereageerd op de opiniebijdragen van Luc Huyse in De Morgen. Huyse schreef onder meer dat journalisten de N-VA van Bart De Wever groot hebben gemaakt door die partij een te groot forum te geven in de uitzendingen. "Dat journalisten al te mak zouden meelopen in politiek gespin, is onjuist en beledigend", klinkt het nu bij de hoofdredactie. De VRT Nieuwsdienst wil wel het gesprek daarover aangaan met de professor.

De hoofdredactie van de VRT Nieuwsdienst ontkent met klem dat de journalisten in ruil voor een goede quote of primeur bepaalde partijen een forum bieden in de uitzendingen van de nieuwsdienst.

"In enkele scherpe bijdragen over de media heeft professor emeritus Luc Huyse zich de jongste dagen onder andere vragen gesteld over een vorm van personencultus in de politieke berichtgeving. Dat alle media toespitsen op persoonlijke tegenstellingen ten koste van tijd en aandacht voor meer inhoudelijke en beleidsdebatten is zeker waar. Dat journalisten al te mak zouden meelopen in politiek gespin, is onjuist en beledigend", meldt de VRT Nieuwsdienst.

"Onze journalisten zijn zich terdege bewust van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en van de invloed die de uitzendingen hebben waaraan zij meewerken. De kwaliteit van de berichtgeving is een dagelijkse topprioriteit en wordt bewaakt door het college van hoofdredacteurs en de deontologische adviesraad. Natuurlijk willen we daarbij ook luisteren naar wat in de maatschappij en in academische middens leeft en het gesprek aangaan", meldt de hoofdredactie van de VRT Nieuwsdienst in een mededeling.

De VRT Nieuwsdienst gaat professor emeritus Luc Huyse uitnodigen om samen met de VRT Nieuwsdienst verder te reflecteren over zijn standpunten over politiek berichtgeving.