Aantal koperdiefstallen bij spoor bijna verdubbeld

Het aantal koperdiefstallen op het Belgische spoorwegnet is vorig jaar bijna verdubbeld in vergelijking met 2011. Dat deelt Infrabel mee. Vanmorgen nog was er in Jamioulx, bij Charleroi, een schietpartij tussen de spoorwegpolitie en 3 Roemeense koperdieven. Eén van hen raakte gewond en belandde in het ziekenhuis. Zijn kompanen zijn opgepakt.
BELGA/BOGAERTS

Op de lijn Charleroi-Walcourt waren er  vorige maand vier diefstallen per week. In 2011 waren er 750 koperdiefstallen aan het spoor, vorig jaar was dat maar liefst 1.200. De koperdiefstallen kostten Infrabel vorig jaar 8 miljoen euro.

"Dat heeft te maken met twee feiten", legt Thomas Baeken van Infrabel uit. Enerzijds de grondstofprijs - koper is vrij duur momenteel - en anderzijds is er de economische crisis."

De koperdiefstallen verlopen ook vaker gewelddadiger. "Wij trekken hier aan de alarmbel", zegt Baeken. "Dit is zeer verontrustend."