Al Shabaab post foto's dode Franse soldaat

Al Shabaab, de militie die banden heeft met Al Qaeda en het grootse deel van Zuid-Somalië in handen heeft, heeft foto's van een overleden Franse soldaat op het internet geplaatst. De militair viel zaterdag tijdens een mislukte bevrijdingsoperatie in handen van de rebellen. Al Shabaab maakte zijn overlijden vanmorgen bekend. Parijs vreest intussen dat Al Shabaab de lichamen van de overleden soldaten niet zomaar uit handen zal geven.

De geheime operatie in Zuid-Somalië zaterdag draaide uit op een regelrecht fiasco. De rebellen van Al Shabaab boden veel meer en zwaardere weerstand dan verwacht. Ook de uitkomst ervan was niet meteen duidelijk. De Franse president François Hollande zei dat er naast de gijzelaar met codenaam Denis Allex (kleine foto) ook twee militairen gesneuveld waren. Maar volgens het Franse ministerie van Defensie was een van de twee vermist, wat deed vermoeden dat hij in handen van de gijzelnemers was gevallen. Bij de operatie zouden volgens Parijs ook 17 Somalische strijders zijn omgekomen.

Al Shabaab deelde vanmorgen mee dat de tweede soldaat aan zijn verwondingen was overleden. "Het medisch team van de opstandelingen heeft geprobeerd de Franse soldaat te helpen, maar het had "geen geluk". De verwondingen waren immers te ernstig." Volgens de woordvoerder zal de leiding van de shabaab in "een volgende fase" beslissen over het al dan niet overdragen van de lichamen. De uitspraak is in Parijs op groot wantrouwen onthaald. De Franse regering vreest dat de rebellen nog iets achter de hand houden.

De rebellen hebben intussen ook foto's van het lichaam van de overleden soldaat op hun twitter-account gepost. Op de foto's, drie in totaal, is een dode blanke man in militair uniform te zien, omringd door geweren en materieel. Zijn hemd is doordrenkt met bloed, en tussen zijn benen ligt een helm. Op elk van de foto's is het zilveren kruisje rond de hals van de soldaat te zien. "Een terugkeer van de kruistochten, maar het kruis kon hem niet beschermen tegen het zwaard", luidt het commentaar van Al Shabaab op Twitter.

Overigens zou de gijzelaar om wie het allemaal te doen was, volgens de rebellen, nog in leven zijn. Ook over zijn lot zou later nog worden beslist. Denis Allex werd in 2009 samen met een andere geheim agent in de Somalische hoofdstad Mogadishu ontvoerd. Zijn collega kon een maand later ontsnappen. In ruil voor zijn vrijlating eisten de rebellen dat de Franse regering haar steun aan de Somalische regering zou stopzetten en dat de Afrikaanse vredesmacht uit de regio zou worden teruggetrokken. Volgens Parijs werd Denis Allex in mensonterende omstandigheden vastgehouden.