Ben Affleck triomfeert met "Argo" op Golden Globes

De Amerikaanse acteur en regisseur Ben Affleck is met "Argo" onverwacht de grote winnaar van de Golden Globes. Zijn film is in Los Angeles bekroond in de belangrijke categorieën beste drama en beste regisseur. Het was de 70e editie van de prijsuitreiking die wordt georganiseerd door de Hollywood Foreign Press Association.
NBCUniversal Media2013

Daniel Day-Lewis won de prijs voor beste acteur in een drama voor zijn vertolking van de Amerikaanse president Abraham Lincoln in "Lincoln" van Steven Spielberg. Het was de enige prijs voor de prent hoewel "Lincoln" met 7 nominaties de topfavoriet was voor de Golden Globes.

In de categorie beste actrice in een drama is Jessica Chastain ("Zero dark thirty", foto in tekst) de winnares. Ze speelt in de film van Kathryn Bigelow een CIA-agente die jacht maakt op Osama bin Laden.

Anne Hathaway kreeg de Golden Globe voor beste actrice in een bijrol voor haar vertolking in "Les misérables". Christoph Waltz werd bekroond als beste acteur in een bijrol voor zijn vertolking in "Django unchained" van Quentin Tarantino. Hij won eerder ook al een Golden Globe voor zijn vertolking in "Inglourious basterds"

Tarantino won met "Django unchained" ook de prijs voor het beste scenario. Hij bedankte zijn cast en een groep vrienden aan wie hij zijn werk voorleest. "Jullie weten niet hoe belangrijk jullie voor mij zijn. Ik wil jullie input niet, maar wanneer ik mijn dialogen aan jullie voorlees, hoor ik ze door jullie oren en dan weet ik dat ik op het juiste spoor zit."

"Amour" van Michael Haneke is bekroond in de categorie beste niet-Engelstalige film. "Brave" is de beste animatiefilm. De Golden Globe voor beste soundtrack is voor Mychael Danna ("Life of Pi"). Adele maakte met "Skyfall" de beste originele song.

Invision2013

"Les misérables" wint drie prijzen

In de komedie/musical-categorieën is "Les misérables" de grote winnaar. De prent won de prijzen voor beste film, beste acteur (Hugh Jackman, rechts op foto in tekst) en beste actrice in een bijrol (Anne Hathaway, midden op foto in tekst). 

Jennifer Lawrence is beste actrice in een komedie ("Silver linings playbook").

Actrice Jodie Foster (50) heeft de Cecil B. DeMille Lifetime Achievement Award gekregen. Zij gaf een opmerkelijke speech waarin ze zei dat het "aanvoelde als het einde van een tijdperk, maar ook als het begin van iets nieuws". Ze verwees ook voor het eerst in het openbaar zelf naar het feit dat ze lesbisch is.

De Golden Globes zijn een belangrijke graadmeter in de aanloop naar de Oscars. Die worden op 24 februari uitgereikt.

AP2013

De belangrijkste winnaars op een rij

Beste drama: "Argo"

Beste actrice (drama): Jessica Chastain ("Zero dark thirty")

Beste acteur (drama): Daniel Day-Lewis ("Lincoln")

Beste komedie of musical: "Les misérables"

Beste actrice (komedie of musical): Jennifer Lawrence ("Silver linings playbook")

Beste acteur (komedie of musical): Hugh Jackman ("Les misérables")

Beste actrice in een bijrol: Anna Hathaway ("Les misérables")

Beste acteur in een bijrol: Christoph Waltz ("Django unchained")

Beste regisseur: Ben Affleck ("Argo")

Beste scenario: Quentin Tarantino ("Django unchained")

Beste animatiefilm: "Brave"

Beste niet-Engelstalige film: "Amour"

Beste originele soundtrack: "Life of Pi" (Mychael Danna)

Beste originele song: "Skyfall" (Adele)

De tv-prijzen

Beste tv-reeks (drama): "Homeland"

Beste actrice in een tv-reeks (drama): Claire Danes ("Homeland")

Beste acteur in een tv-reeks (drama): Damien Lewis ("Homeland")

Beste tv-reeks (komedie of musical): "Girls"

Beste actrice in een tv-reeks (komedie of musical): Lena Dunham ("Girls")

Beste acteur in een tv-reeks (komedie of musical): Don Cheadle ("House of lies")

Beste tv-film of minireeks: "Game change"

Beste actrice in een tv-film of minireeks: Julianne Moore ("Game change")

Beste acteur in een tv-film of minireeks: Kevin Costner ("Hatfields & McCoys")

Beste actrice in een bijrol in een tv-film of minireeks: Maggie Smith ("Downton Abbey")

Beste acteur in een bijrol in een tv-film of minireeks: Ed Harris ("Game change")