De Wever: "Klacht van Groen totaal overdreven"

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) vindt de klacht die Groen-voorzitter Wouter Van Besien heeft ingediend tegen de Antwerpse procureur Herman Dams totaal overdreven. Volgens De Wever heeft Van Besien de woorden van Dams verkeerd geïnterpreteerd. "De procureur heeft nooit gezegd dat grote criminaliteit minder erg zou zijn dan kleine. Hij zegt wel dat het gerecht OOK moet focussen op kleine criminaliteit", zegt De Wever.

Volgens Van Besien maakte Dams zich schuldig aan discriminatie omdat hij in een interview een oproep lanceerde. Dams vroeg mensen om het te melden als ze iets verdachts zien in hun straat, zoals een auto met vreemde nummerplaat. Volgens de Groen-voorzitter laat de procureur uitschijnen dat grote criminaliteit niet meer belangrijk is.

In "Terzake" verwijt De Wever Van Besien dat hij geen contact heeft opgenomen met Dams."Nu heb je eens een procureur die zijn beleid verantwoordt, en dan krijg je een politicus die dat op de slechtst denkbare manier leest, niet het debat aangaat met de procureur en dan een klacht indient om de man monddood te maken", zegt De Wever.

Hij voegt daaraan toe dat hij wel gesproken heeft met Dams en dat hij daarom weet wat de procureur bedoelt. "En dat is niet wat u daarin gelezen hebt", aldus de Antwerpse burgemeester.

Zelf speelde De Wever al eens een Oost-Europese nummerplaat door aan de politie. Het ging om mannen met een witte bestelwagen die rond een werf liepen. "Ze hebben daarna een bende metaaldieven geklist."

De Wever ontkent ook dat Dams de grote criminaliteit niet meer zou willen aanpakken. "Dams zegt dat justitie veel te lang alleen de grote criminaliteit heeft aangepakt en de kleine criminaliteit heeft verwaarloosd. Maar die kleine criminaliteit ontwricht het leven van heel wat mensen en Dams zegt dat we ook daar op moeten focussen."

"Misdaad? Burger attent, dader bekend! Meld geweld!"

Ook Vlaams Belang ziet de oproep van procureur Dams niet als een oproep tot verklikking. "Dat heeft niets te maken met verklikking maar alles met burgerfatsoen en -zin", zegt Filip Dewinter, Vlaams Belangfractieleider in de Antwerpse gemeenteraad.

Vlaams Belang steunt Dams en roept de Antwerpenaren op om feiten van criminaliteit te registreren via www.crimimonitor.be. Vanaf maandag stelt de partij ook drie affiches ter beschikking met de tekst: "Misdaad? Wees niet bang, uw melding is van belang! Meld geweld! Bel 101", "Misdaad? Burger attent, dader bekend! Meld geweld! Bel 101" en "Misdaad? Kijk niet weg, doe je zeg! Meld geweld! Bel 101".