Denys geeft Denderleeuwse partijen week tijd

De Oost-Vlaamse provinciegouverneur André Denys (Open VLD) heeft de kibbelende partijen in Denderleeuw tot 22 januari de tijd gegeven om uit de politieke impasse te geraken. Omdat er 12 weken na de verkiezingen nog geen bestuursakkoord was, moesten de schepenen van CD&V en de N-VA vorige week worden aangeduid met gedoogsteun van Vlaams Belang.

Gouverneur André Denys werd door Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) belast met een bemiddelingsopdracht. Hij lichtte vanmiddag tijdens een persconferentie zijn visie op de polemiek in Denderleeuw toe en presenteerde meteen ook enkele opmerkelijke conclusies.

Zo zou volgens Denys de voordrachtsakte om de SP.A'er Jo Fonck (foto) opnieuw burgemeester te laten worden niet ontvankelijk zijn omdat ze geen meerderheid behaalde. Denys baseert zich daarvoor op een brief van Vlaams minister Bourgeois. Fonck werd gesteund door het blok SP.A-Open VLD Plus. Er moet dus een nieuwe burgemeester worden aangeduid.

Nog volgens Denys hebben CD&V en N-VA na drie maanden onderhandelingen nog steeds geen inhoudelijk programma en dat terwijl de schepenen van de twee partijen vorige week aangesteld werden. "Straf", zo zegt Denys die met de schepenen van beide partijen een gesprek voerde. Denys kant zich tegen gedoogsteun van Vlaams Belang. Zowel CD&V en N-VA zouden trouwens volgens de gouverneur hebben gezegd dat de verleende gedoogsteun eenmalig was.

Denys zelf is geen voorstander van een coalitie van de twee grote blokken. Hij verkiest een meerderheidscollege met CD&V-N-VA en Open VLD Plus. In die constellatie moeten de liberalen zich wel losscheuren van de SP.A. Volgens de gouverneur is zo'n constructie niet onmogelijk. Hij heeft CD&V-lijsttrekker Jan De Nul aangesteld als plaatselijke informateur.