Frankrijk bombardeert bases rebellen in Mali

De Franse luchtmacht heeft opnieuw bombardementen uitgevoerd op bases en stellingen van extremistische moslimrebellen in het noorden van Mali. Vanuit Mauritanië zouden andere moslimmilities het westen van Mali zijn binnengevallen.
AP2013

Al enkele dagen lang voeren Franse vliegtuigen vanuit bases in Tsjaad en Frankrijk zelf bombardementen uit op de moslimrebellen. Eerst was dat in het centrum van Mali als directe ondersteuning voor het Malinese leger, maar nu zijn ook bombardementen uitgevoerd diep in rebellengebied.

Zondagnacht zijn ook doelwitten getroffen in de steden Gao en Kidal, meer dan 300 kilometer ten noorden van de frontlijn. In Gao zouden volgens inwoners 60 rebellen gedood zijn. Jongeren in de stad zouden van de situatie gebruik maken om de strenge verboden van de moslimrebellen naast zich neer te leggen.

In het oosten en het centrum van het land zou de opmars van de moslimrebellen teruggeslagen zijn. In het westen zijn er echter opnieuw problemen. Leden van de terreurgroep AQAM (Al Qaeda in the Maghreb) zouden vanuit Mauritanië Mali zijn binnengetrokken en daar slaags geraakt zijn met Malinese troepen.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius zegt dat de Franse interventie in Mali enkele weken zal duren, maar het wordt geen operatie van lange duur zoals in Afghanistan, aldus de minister. 

Parijs krijgt overigens brede steun,aldus Fabius. Zo zouden de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en andere Europese landen logistieke steun verlenen. Frankrijk gebruikt bases in Tsjaad en mag over het grondgebied van Algerije vliegen.

Ons land stuurt twee C130-transportvliegtuigen, een ambulancehelikopter en een reservehelikopter. Dat heeft minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) bevestigd in Het Journaal. Het kernkabinet zal die beslissing morgen bekrachtigen.

Intussen zijn twee Britse transportvliegtuigen begonnen met het overvliegen van Franse militairen en hun materieel naar Mali. De Britten zullen evenwel niet deelnemen aan de gevechten zelf. in Mali zijn nu al 550 Franse militairen. Ze krijgen de hulp van militairen uit andere Afrikaanse landen om het leger van Mali bij te staan.

AP2013

Islamisten dreigen met aanslagen tegen Frankrijk

Intussen heeft de leider van een van de moslimgroepen in Mali ermee gedreigd om Frankrijk "in het hart te treffen". Dat zou zowel kunnen gebeuren in Afrika als in Europa.

Dat lijkt een allusie op terreuraanslagen tegen Franse doelwitten. In Frankrijk zijn zelf zijn al strenge veiligheidsmaatregelen van kracht sinds het begin van de interventie in Mali vorige week.

Er zijn echter ook een aantal Fransen gegijzeld door extreme moslimgroepen in Noord-Afrika. Dat is onder meer het geval in Somalië, waar dit weekend een poging mislukte om een Franse gijzelaar te bevrijden uit de handen van de al-Shabaab-militie.

"Belgen moeten Mali verlaten"

Op dit ogenblik zijn er 183 Belgen in Mali. Buitenlandse Zaken raadt hen aan om het land zo snel mogelijk te verlaten als hun aanwezigheid er niet echt nodig is.

Wie toch wil blijven, wordt gevraagd om contact op te nemen met het Bureau voor Ontwikkelingssamenwerking in Bamako op het nummer +223 73 63 90 73 of via het e-mailadres bamako.coop@gmail.com.