Hindoes houden grootste bijeenkomst op aarde ooit

In India is het Maha Kumbh Mela van start gegaan. Die hindoeplechtigheid aan de oevers van de Ganges is de grootste bijeeenkomst van mensen ooit. Er worden 80 tot 100 miljoen pelgrims verwacht.

Vanochtend zijn er in en rond de stad Allahabad in het noorden van India tienduizenden mensen aangekomen voor het festival dat in totaal 55 dagen duurt.

Op de vorige editie waren er meer dan 40 miljoen pelgrims en dit keer worden er 80 tot 100 miljoen mensen verwacht. Maha Kumbh Mela of het Grote Kruikenfeest is dan ook de grootste bijeenkomst van mensen op aarde.

Het festival wordt om de twaalf jaar gehouden op de plaats waar de rivieren Ganges en Yamuna samenkomen met de mythische stroom Saraswati. De pelgrims nemen dan een ritueel bad in de Ganges en wassen zo hun zonden weg. Ze nemen ook water uit de heilige rivier mee naar huis. 

De enorme mensenmenigte vereist ook een grote voorbereiding. De belangrijkste gasten zijn evenwel de saddhu's of heilige mannen die zich met as bedekken en naakt in de rivier duiken.

Kumbh Mela is het grootste hindoefeest. De oorsprong gaat terug naar de oudste tijden van het hindoeïsme, maar al vanaf de 6e eeuw voor Christus wordt door historici melding gemaakt van het festival. De aanleiding zou een legendarisch gevecht zijn tussen goden en demonen om het bezit van amrita, een nectar die eeuwig leven verschaft. Tijdens het gevecht zouden enkele druppels amrita in de rivieren zijn gevallen die daardoor heilig werden.

AP2013
AP2013
AP2013
AP2013

Meest gelezen