Nigeria pakt leider van moslimmilitie op

De Nigeriaanse veiligheidstroepen hebben Mohammed Zangina opgepakt in Maiduguri, de hoofdstad van de noordoostelijke deelstaat Borno. Zangina is een van de leiders van de fundamentalistische Boko Haram-sekte, die verantwoordelijk wordt geacht voor talloze aanslagen in Nigeria. Boko Haram strijdt voor een islamitische staat.

Zangina zou achter verschillende zelfmoord- en bomaanslagen van Boko Haram in de hoofdstad Abuja en de noordelijke steden Kaduna en Kano zitten. "Hij was in Maiduguri om verschillende dodelijke aanslagen op burgers en veiligheidspersoneel te organiseren", zegt een woordvoerder van de Taskforce tegen terrorisme.

Sinds 2010 zijn naar schatting al zo'n 1.400 doden gevallen bij aanslagen van Boko Haram tegen kerken en tegen politiekantoren.

"Boko Haram" betekent zoveel als "Westerse opvoeding is heiligschennis" in het Hausa, de lingua franca in het noorden van Nigeria. De sekte strijdt voor een islamitische staat in Noord-Nigeria, waarbij het islamitisch recht strikt wordt toegepast, en vindt dat Nigeria momenteel wordt geregeerd door "ongelovigen".

AP2012