Openbaar vervoer is voorbereid op sneeuwweer

Met een nieuwe winterprik voor de deur, gepaard gaande met een sneeuwtapijt, neemt het openbaar vervoer zijn voorzorgen. Bij de spoorwegen wordt het winterplan geactiveerd en bij het Brusselse openbaar vervoer worden maatregelen genomen om de bussen en trams te laten rijden.

Vanavond en vannacht kan tot 10 centimeter sneeuw vallen, en die zal blijven liggen met de nachtelijke diepvriestemperaturen.

Bij de spoorwegen activeert infrastructuurbeheerder Infrabel het winterplan. In eerste instantie worden wissels, sporen en bovenleidingen nog eens extra nagekeken. "Als het effectief begint te sneeuwen, hebben wij ploegen die kunnen uitrukken in geval van nood om op het terrein alles op te lossen, mocht dat nodig zijn", legt woordvoerder Thomas Baeken uit.

"Daarnaast hebben we ook mensen die instaan om bijvoorbeeld de perrons sneeuw- en ijsvrij te houden zodat de reizigers in alle comfort de trein op- of af kunnen", zegt Baeken nog.

Voorkomen beter dan genezen

Bij de Brusselse MIVB nemen ze in eerste instantie een aantal preventieve maatregelen.

"We sturen drie strooiwagens ons net op", zegt MIVB-woordvoerder Guy Sablon. "Ten eerste om onze stelplaatsen vrij te houden, maar ook een aantal kritieke punten op ons net."

"Voorts laten we vannacht vijf lege trams voortdurend rondrijden op ons net, om de wissels ijs- en sneeuwvrij te houden."

"Ook onze zoutvoorraad is volledig aangevuld. We hebben 300 ton om de meest kritieke plaatsen aan te pakken. Daarnaast zouden ook mobiele teams met branders vastgevroren wissels opnieuw vrijmaken."

Ook de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn heeft alle mogelijke voorzorgsmaatregelen genomen. Zo zijn de bussen uitgerust met winterbanden.