Overname van TNT Express door UPS gaat niet door

Het Amerikaanse koerierbedrijf UPS ziet af van de overname van zijn Nederlandse rivaal TNT Express. Eerder had de Europese Commissie bezwaren geuit tegen de overname.

Vanochtend liet TNT Express weten dat UPS nu een streep trekt onder het overnamebod dat in maart werd uitgebracht. Eerder had de Europese Commissie gesteld dat de overname de vrije concurrentie zou verstoren. 

UPS heeft nu beslist om het bod in te trekken en betaalt TNT Express een vergoeding van 200 miljoen euro. TNT Express kondigt aan dat het nu een nieuwe strategie gaat uitwerken. Het bedrijf, grotendeels in handen van de Nederlandse post, is na DHL de tweede op de Europese markt, maar is kleiner dan UPS.

Meteen na het bekendmaken van het nieuws is het aandeel van TNT Express op de beurs Euronext Amsterdam met de helft in waarde gedaald. De koers was fors gestegen na de lancering van het overnamebod door UPS in maart vorig jaar.

Opluchting in Luik na mislukken megadeal

Het had de grootste overname door UPS ooit moeten worden. Samen zouden UPS en TNT Express in Europa even groot zijn geworden als marktleider DHL.

In Luik zal niet getreurd worden over de mislukking. De luchthaven van Bierset is immers de Europese draaischijf voor TNT Express. Daar werken 1.500 mensen voor het koerierbedrijf zelf, nog eens 500 voor de luchtvaartmaatschappij TNT Airways en 100 mensen voor het onderhoudsfiliaal XR Services. 

Omdat UPS een Europese hub heeft op de luchthaven van Keulen, werd gevreesd voor fors banenverlies in de regio van Luik, die toch al al erg getroffen is door de economische crisis.

TNT Express werd in 1946 opgericht in Australië, maar is sinds '96 in handen van de Nederlandse post, inclusief PostNL. Twee jaar geleden werd TNT Express verzelfstandigd op de beurs, maar PostNL is nog altijd de belangrijkste aandeelhouder.