Skimming gebeurt nog zelden

Gegevens stelen van bankkaarten: criminelen houden zich er nog zelden mee bezig. Dat blijkt uit cijfers van de beheerder van het elektronische betaalverkeer Atos Worldonline.

1.425 Belgen werden twee jaar geleden het slachtoffer van skimming. Bij dat soort fraude kopiëren criminelen de magneetstrook op uw bankkaart door een valse lezer te plaatsen in de automaat. Ze filmen dan ook de code.

Maar sinds 2011 kan je met je bankkaart niet meer betalen buiten de EU, tenzij je een specifieke aanvraag indient. Die maatregel kwam er om skimming tegen te gaan en het blijkt te werken: vorig jaar werden nog 9 gevallen van skimming opgetekend. De cijfers staan in Het Belang van Limburg.

Wel houden de fraudeurs zich nog vaak bezig met phishing: bankgegevens stelen terwijl je online bankiert. Zo'n 2.000 Belgen werden er vorig jaar het slachtoffer van.