Test-Aankoop daagt Apple voor de rechter

De consumentenvereniging Test-Aankoop heeft een rechtszaak gestart tegen de Amerikaanse computerfabrikant Apple. Volgens Test-Aankoop respecteert Apple de wet op de garantie niet.

In maart vorig jaar stuurde Test-Aankoop samen met tien buitenlandse consumentenorganisaties een ingebrekestelling naar Apple. "Apple informeert de consument niet op een correcte manier over zijn rechten op vlak van garantie", meldt Gilles de Halleux van Test-Aankoop.

Apple communiceert niet over de wettelijke garantie van twee jaar voor elk product, maar probeert wel garantieuitbreidingen tegen betaling te verkopen. De informatie die Apple geeft op zijn website, noemt Test-Aankoop "onbegrijpbaar".

Er bestaat een Europese richtlijn rond garantie, maar die legt maar een minimale harmonisatie op. Daarom moeten de consumentenverenigingen elk in hun eigen land naar de rechter stappen. In Italië is Apple al veroordeeld tot het betalen van een boete van 900.000 euro voor het misleiden van de consument.

De Belgische rechtszaak is vandaag ingeleid. Volgens Test-Aankoop kan het nog maanden duren voor er resultaat is, maar de vereniging heeft het volste vertrouwen in de goede afloop.